Παλιό Χωριό και παράκτια Νικήτη

Κατατάσσεται ως ιστορικός οικισμός. Αποτελείται από πέτρινα σπίτια, πολλά από τα οποία χτίστηκαν τον 19ο αιώνα και έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια. Το χωριό χτίστηκε στους λόφους, έχει πολλές πηγές και μια παλιά μικρή πλατεία με τρεις βρύσες. Περπατώντας στον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο, θα φτάσετε στο υψηλότερο σημείο όπου θα βρείτε τη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικήτα: από την αυλή του έχετε θέα σε ολόκληρο το χωριό. Χτίστηκε το 1867, κάηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ξαναχτίστηκε μεταξύ 1950 και 1952. Δίπλα του, βρίσκεται το εκκλησάκι της Κοίμησης Θεοτόκου με μερικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

Ο οικισμός στην παραλία της Νικήτης αναπτύχθηκε από το 1950 και μετά. Το 1918 υπήρχε μόνο μια καλύβα και μια ξύλινη προβλήτα όπου το σκάφος, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα και την Κασσάνδρα, δέθηκε. Σήμερα είναι γεμάτο καφέ, μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα. Υπάρχουν μίνι μάρκετ, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε μέλι και γύρη.

Το μέλι της Νικήτης

Η Χαλκιδική έχει 6.500 μελισσοκόμους και κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή μελιού στη χώρα (32% της συνολικής παραγωγής). Οι κάτοικοί του ασχολούνται παραδοσιακά με τη μελισσοκομία και η περιοχή είναι ένας φυσικός βιότοπος για τις μέλισσες. Η Νικήτη θεωρείται το πρώτο μελισσοκομικό χωριό στην Ευρώπη και οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη μελισσοκομία για πάνω από 500 χρόνια, και πιο συγκεκριμένα στην παραγωγή μελιού πεύκου. Το μέλι τους συσκευάζεται με το όνομα “Sithon” και είναι πιστοποιημένο από τα διεθνή πρότυπα ποιότητας ISO. Στον Συνεταιρισμό, μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε μέλι λουλουδιών, μέλι πεύκου, καθώς και σπάνιες ποικιλίες μελιού όπως μέλι πορτοκαλιού, μέλι erica multipolyflora, μέλι καστανιάς, μέλι θυμάρι. Για περισσότερες πληροφορίες: www.honeysithon.gr, τηλ .: 23750 22887, +30 23750 20060-3, e-mail: honey@otenet.gr. Στη Νικήτη θα βρείτε επίσης εργαστήρια κεραμοπλαστικών.

Πόρτο Κουφό

Αυτό ήταν το αρχαίο λιμάνι του Τορωναίου, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στη βόρεια Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Θουκυδίδης. Από τα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Λιμάνι Κόφου (λιμάνι Κωφών), γιατί όποιος στέκεται μέσα στον κόλπο δεν ακούει καθόλου τον θόρυβο της θάλασσας, όπως δεν θα μπορούσε ένας κωφός! Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, ήταν μια βάση για πειρατές. Το τοπίο στο Πόρτο Κουφό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Χαλκιδικής, καθώς το λιμάνι περικλείεται από γκρεμούς, αφήνοντας μόνο ένα άνοιγμα περίπου 300 μέτρων για να περάσουν τα σκάφη και τα αλιευτικά σκάφη.

Παρθενώνας

Θεωρείται το πιο όμορφο χωριό της Σιθωνίας, που έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός από το 1978. Ο δρόμος που οδηγεί εδώ ξεκινά λίγο πριν τον Νέο Μαρμαρά (4,5 χλμ.). Ο Παρθενώνας διαθέτει πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Ίταμος. Στο κέντρο της θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου που χρονολογείται από το 1837, χτισμένη πάνω σε μια παλαιότερη εκκλησία που καταστράφηκε το 1821 και ανακαινίστηκε το 2007. Εικονίδια που βρέθηκαν στην εκκλησία χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα και μερικά από αυτά διατηρούνται ακόμη μέσα. Ορισμένες ταβέρνες λειτουργούν στον οικισμό. Γύρω από αυτό, υπάρχουν μονοπάτια – μερικά σημαδεμένα – που οδηγούν στο Όρος Ίταμος.

Τορώνη

Οι ανασκαφές έδειξαν ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Η αρχαία Τορώνη ήταν η πιο σημαντική πόλη της Χαλκιδικής. Βρίσκεται στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του λόφου της Βίγλας, που είναι ο δυτικός κυματοθραύστης του Κόφου Λιμίνου. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν ορατά τείχη της Κλασικής (5ος-4ος αιώνας π.Χ.) και της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου (3ος αιώνας π.Χ.). Στον ιστότοπο σήμερα θα δείτε τι απομένει από τις οχυρώσεις – έναν στρογγυλό πύργο στη θέση του Ανεμόμυλου (ανεμόμυλος) και τμήματα των οχυρώσεων στην κορυφή της Βίγλας. Οι ανασκαφές στο νεκροταφείο ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, μια ασημένια υδρία του 5ου αιώνα π.Χ. με μέσες σκαλισμένες στις λαβές, που εκτίθενται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στον βυθό της θάλασσας, ανακαλύφθηκαν οι αποβάθρες του αρχαίου λιμανιού.

Το κάστρο της Λυκίθου

Ίχνη κατοίκησης της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) και θεμέλια σπιτιών και μερικά ερείπια της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (11ος-8ος αιώνας π.Χ.) ανακαλύφθηκαν στη βραχώδη χερσόνησο. Ήταν μία από τις δύο ακροπόλεις της Τορώνης. Η αρχαία πόλη είχε ισχυρά οχυρωμένα τείχη και σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, υπήρχε ακόμη και ένας ναός αφιερωμένος στην Αθηνά στη Λύκυθο. Η άκρη της χερσονήσου προς τη θάλασσα είχε τις δικές της οχυρώσεις που επικοινωνούσαν με το κάστρο μέσω μιας εσωτερικής πύλης.

Νέος Μαρμαράς

Ο οικισμός χτίστηκε το 1922 από πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία σε μια βραχώδη περιοχή με μικρά λιμάνια. Ήταν η μπαμπαμπάνη της μονής Γρηγόριος του Αγίου Όρους. Ο αρχικός οικισμός των προσφύγων μεγάλωσε γρήγορα και το 1970, οι κάτοικοι του χωριού Παρθενώνας ήρθαν να εγκατασταθούν στη δυτική πλευρά. Κάποτε ψαροχώρι και αγροτικός οικισμός, έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο και τώρα είναι γεμάτο με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολυκατοικίες, ταβέρνες. Στο λιμάνι, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, δένονται ψαρόβαρκες και σκάφη. Κοντά στο λιμάνι θα δείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών όπου μπορείτε ακόμα να δείτε εικόνες από τους πρόσφυγες του Μαρμαρά.

Μονή Ορμύλια

Το επιβλητικό συγκρότημα της μονής βρίσκεται 4,5 χιλιόμετρα νότια του χωριού Ορμύλια και είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με περισσότερες από 100 μοναχές. Ήταν μια λάμψη του μοναστηριού Βατοπέδι από τον 12ο αιώνα. Το 1924, δόθηκε στους πρόσφυγες για να χτίσουν εκεί το χωριό Βατοπέδι. Οι εγκαταστάσεις υφαντικής, κεντήματος, αγιογραφίας και τυποποίησης παραδοσιακών προϊόντων λειτουργούν στις εγκαταστάσεις, καθώς και ένα Κέντρο Διάγνωσης Τέχνης, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αφιερωμένο στη διατήρηση λειψάνων και εικόνων. Το μοναστήρι είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 10: 00-16: 00 και Κυριακή 10: 00-19: 00. Τηλ .: +30 23710 41498.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Καβουρότρυπες

Αυτή η εξωτική παραλία θεωρείται από πολλές από τις ομορφότερες της Χαλκιδικής. Βρίσκεται 6 χλμ μετά το κάμπινγκ του Αρμενιστή. Αποτελείται από έξι κόλπους με μικρά βραχώδη νησιά, τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο. Εάν θέλετε να αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη, συνιστάται να επισκεφθείτε τις Καβουρότριπες τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο.

Καρίδι

Μια σειρά από μικρές, ονειρεμένες παραλίες, κοντά στη Βουρβουρού. Πεύκα που πέφτουν απότομα στα γαλαζοπράσινα νερά, ψιλή λευκή άμμο και βράχια σε υπέροχους σχηματισμούς – παρόμοια με εκείνα των Καβουρότρυπες

Καλαμίτσι

Ένας πανέμορφος, αμμώδης κόλπος στην άκρη του μικρού οικισμού, μπροστά από ένα σκιέρ. Στον οικισμό λειτουργούν ταβέρνες και beach bar.

 

ΔΥΤΙΚΑ

Άγιος Ιωάννης και Καστρί

Όμορφες αλλά πολυσύχναστες παραλίες, με γαλαζοπράσινα νερά, κοντά στην παραλιακή Νικήτη. Απέναντι από την παραλία Καστρί, υπάρχει το μικρό, ομώνυμο νησάκι. Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, μετά το όνομα της περιοχής, χτίστηκε σε χαμηλό βράχο κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Καλογριά

Μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Σιθωνίας. Καθαρό μπλε νερό με αποχρώσεις του πράσινου και αμμώδη πυθμένα. Πλούσια βλάστηση στο πλάι. υπάρχουν beach bar που προσφέρουν καφέ, χυμούς κ.λπ.

Τορώνη

Μετά την Τορώνη, βρίσκεται η μεγάλη, αμμώδης παραλία που φέρει το όνομά της. Στην άκρη του βρίσκεται το κάστρο της Λύκυθου.